Stress verminderen met 21 mindfulness tips – deel 1

Ontvang GRATIS ons e-book met 21 mindfulness oefeningen

Met deze oefeningen ga jij je stress, angst en somberheidsklachten verminderen
Minder stress
Share on facebook
Delen
Share on twitter
Tweeten
Share on pinterest
Pinnen

Stress verminderen met 21 mindfulness tips – deel 1

Stress kan behoorlijk vervelend zijn en het kan vele lichamelijke en geestelijke klachten veroorzaken. Door mindful te leven, kun je stress behoorlijk verminderen. Dit doe je niet alleen met oefeningen met ook door dagelijkse kleine dingen. Start je stress verminderen met 21 mindfulness tips en geniet van innerlijke rust.

Onrust en stress

In mijn vorige blog heb ik mindfulness oefeningen bij onrust gegeven. Ik vertelde toen al, dat onrust in je lijf vaak zorgt voor stress. En het is nu eenmaal bekend dat stress zorgt voor allerlei lichamelijke en geestelijke klachten. Ik zelf ervaarde altijd bij het opstaan al een jagend gevoel door mijn lijf. Zoveel dingen moeten doen, dingen in het vooruitzicht, alles op tijd af hebben, zorgen dat alles perfect loopt. Ik voelde me precies een opgedraaide veer. Hierdoor kreeg ik ook last van een chronisch verkeerde ademhaling. Ik deed dan wel mindfulness oefeningen voor chronische hyperventilatie, maar dit loste natuurlijk niet alles op.

Ik had last van onrust in mijn lijf en natuurlijk stress. Mindfulness betekent leven in het hier en het nu. En hiervoor zijn ook hele handige kleine dingen, die je kunt toepassen om stress te verminderen. Dit hoeven nog niet eens mindfulness oefeningen te zijn. Je kunt het toepassen in kleine dingen, wat enorm kan helpen. Tenminste het helpt mij nog dagelijks en daarom deel ik dit graag met jou.

Stress verminderen met 21 mindfulness tips

Je kunt je stress verminderen met 21 mindfulness tips van mij. Wellicht denk je nu direct aan dagelijks mindfulness oefeningen, maar dat is niet het geval. En ik geef je ook niet alle tips tegelijk. We beginnen met 7 onderstaande tips, die jou ook kunnen helpen je dagelijkse stress te verminderen. In mijn volgende twee blogs geef ik nog 2 maal 7 tips. Zo kun je ze rustig allemaal toepassen en zo wennen aan je leven in het hier en het nu.

1. Dagelijks bewegen

Beweging is een effectief bewezen middel om je geest weer tot rust te brengen. Ontspanning door inspanning dus. Kies iets dat bij je past: ga lekker een stuk hardlopen of na het avondeten nog even wandelen tegen stress. Probeer echt je hoofd leeg te maken. Probeer dit dagelijks te doen. Wanneer je dagelijks een half uur lekker gaat wandelen, helpt dit al enorm.

Ga dus lekker bewegen of sporten. Als je sport komt er serotonine en endorfine vrij in je lichaam. Fijne tegenhangers van cortisol. Serotonine en endorfine geven je een blij en gelukkig gevoel.

Heel fijn dus om te gaan bewegen als je stress hebt. Je kunt hierdoor het stresshormoon verminderen en daarvoor in de plaats maak je hormonen aan die je gelukkig en blij maken.
Tevens kun je je hoofd leeg maken tijdens het sporten. Niet denken aan alle dingen die nog gedaan moeten worden, maar heerlijk mindful sporten, of mindful wandelen.

2. Tijd nemen voor jezelf

Het is niet voor niets dat tijdschriften vol staan met tips om vaker me-time te nemen. Zeker in een drukke periode is het namelijk zo ontzettend belangrijk dat je even een pas op de plaats maakt en ook tijd vrijmaakt voor de dingen waar jij heel blij van wordt. Trakteer je zelf bijvoorbeeld op dat ene goede boek of laat je lekker verwennen bij de kapper.

Plan dagelijks momentjes in om je bewust te ontspannen. Lees even in een boek. Drink een kop thee. Maak een wandelingetje. Geniet van het zonnetje in de tuin. Of ga heerlijk een aflevering van je favoriete serie kijken. Dit heb je echt wel verdient ’s avonds.

Door dagelijks een paar keer van deze kleine ontspanmomentjes in te plannen ga je meer genieten van het leven. Zo kan de stress in je lichaam verminderen en stapelt het zich niet zo hoog op.

3. Maak een lijstje

Ik zelf heb hier veel baat bij. Wanneer ik geen lijstje heb, word ik gek van alle gedachten, wat ik nog moet doen. Ik ren dan als een kip zonder kop rond en zit met mijn gedachten al bij het andere, als ik nog met het ene bezig ben. Maar vergis je niet: een lijstje kan ook stress geven wanneer hij te lang wordt. Daarom schrijf je eerst alles op en ga je daarna prioriteiten stellen. Alles wat echt geen dag meer kan wachten krijgt een 1, de rest 2 (minder urgent) of 3 (kan – bij wijze van spreken – over een jaar ook nog gebeuren).
Alle 1’tjes zijn voor vandaag, de rest mag je doorschuiven als je er geen zin meer in hebt. Wees lief voor jezelf! Je kan niet alles op één dag plannen. Maar dwing jezelf ook om de minder leuke klusjes aan te pakken! Anders blijft dit toch in je hoofd hangen. Plan bijvoorbeeld dagelijks een minder leuke klus in.

4. Gezond eten

We herkennen misschien allemaal wel dat je de lunch overslaat, omdat je eigenlijk geen tijd denkt te hebben. Je duwt even snel een koekje naar binnen in plaats van een stuk fruit.
Doordat stress invloed heeft op je hormoonbalans zal je extra trek krijgen in zoetigheid. Je zult sneller naar ongezonde snacks grijpen. Of naar een makkelijke maaltijd, omdat je geen tijd hebt om te koken.
Zorg dat je toch tijd vrij maakt om gezond te eten en te koken. Probeer ook het mindfulness koken eens uit. Dit werkt heel aangenaam.
Voed je lichaam met echt eten in plaats van ongezonde dingen waar het niks aan heeft. En natuurlijk mag je best wel eens iets ongezonds, maar probeer dagelijks gevarieerd te eten.

Stress verminderen met 21 mindfulness tips - gezond eten

5. Beloon jezelf

Als je intensief werk hebt verricht, of je hebt je to-do lijstje helemaal af, mag je jezelf daar best voor belonen. Kies voor een bezigheid die je laat ontspannen en doe waar jij zin in hebt. Je hebt het echt verdient!

6. Krop je gevoel niet op

Over je gevoelens praten, kan een opluchting zijn! Je hoeft niet zozeer te praten met degene die bij jou stress veroorzaakt. Het kan heel verhelderend zijn om jouw dilemma te bespreken met een goede vriendin of juist met iemand die verder van je afstaat zoals een coach of therapeut. Zowel het delen van jouw gevoelens als het horen van nieuwe invalshoeken werkt vaak bevrijdend en verzachtend. Het kan ook helpen je gevoelens op te schrijven voor jezelf. Alles beter dan opkroppen.

7. Leer goed ademhalen

Een verkeerde ademhaling speelt een belangrijke rol bij angstaanvallen, paniekaanvallen, spierspanningen, hoofdpijn, vermoeidheid en depressie. Een krampachtige, snelle, oppervlakkige en onregelmatige ademhaling (borstademhaling) kan een gevolg zijn van stress, maar verkeerd ademhalen verergert de stressklachten ook.
De zogenoemde buikademhaling is rustig, regelmatig en onbelemmerd.

Oefen dagelijks je buikademhaling:

  • Ga plat op je rug op de grond liggen op een deken, met je benen gestrekt en iets uit elkaar. Laat je tenen licht naar buiten wijzen. Leg je armen langs je lichaam met de handpalmen omhoog;
  • Sluit je ogen en richt je aandacht op je adem. Adem door je neus. Leg een hand op de plek die het meest omhoog komt en daalt bij elke in- en uitademing. Is dat je borst, probeer de adem dan zachtjes iets richting de buik te dirigeren;
  • Leg beide handen op je buik en laat je adem volgen. Voel hoe je buik met elke inademing omhoog komt en bij elke uitademing weer terugzakt;
  • Vind je het lastig in het begin? Concentreer dan eerst op de uitademing. Adem in, houd een paar seconden vast en adem zo lang en volledig mogelijk uit. De volgende ademhaling zal vanzelf meer je buik instromen.

Hoewel deze oefening direct een ontspannend effect kan hebben, zal je er het meeste baat bij hebben als je echt een andere manier van ademhalen aanleert. Dat vraagt zeker een aantal weken achtereen dagelijks een paar minuten oefening.

Probeer komende weken je stress te verminderen met deze eerste 7 tips. Ik ben benieuwd hoe het je vergaat en hoe je het ervaart. Dit mag je me natuurlijk altijd laten weten in de reacties. In mijn volgende blog, komende de volgende 7 tips. Succes!

Wilt u meer weten over 'Mindfulness voor het dagelijkse leven'?

Al meer dan 1749 mensen zijn u voor gegaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang GRATIS ons e-book met 21 mindfulness oefeningen

Met deze oefeningen ga jij je stress, angst en somberheidsklachten verminderen