Mindfulness oefeningen bij hyperventilatie

Ontvang GRATIS ons e-book met 21 mindfulness oefeningen

Met deze oefeningen ga jij je stress, angst en somberheidsklachten verminderen
Minder stress
Share on facebook
Delen
Share on twitter
Tweeten
Share on pinterest
Pinnen

Mindfulness oefeningen bij hyperventilatie

Knikkende knieën, het zweet in je handen en je hebt het gevoel te stikken. Je hebt het heel erg benauwd en snakt naar lucht. Dit zijn enkele symptomen van een aanval van hyperventilatie. Wanneer je veelvuldig last hebt van dit soort aanvallen, wordt je behoorlijk beperkt in je leven. En dat wil jij toch ook niet? Mindfulness oefeningen bij hyperventilatie kunnen ook jou helpen. Laten we eerst kijken wat het is en hoe je mindfulness hierbij in kan zetten.

Wat is hyperventilatie?

Wellicht weet je uit ervaring dat je tijdens een aanval van hyperventilatie snel en oppervlakkig gaat ademen. Maar hoe werkt hyperventilatie nu echt? Normaal nemen je longen zuurstof op en geven ze koolzuur af. Maar soms wordt dit proces verstoord door een versnelling. Opeens ga je, door stress of angst (tijdens een angstaanval), snel of diep ademen. Je longen nemen dan teveel zuurstof in en kunnen zo niet genoeg koolzuur uitademen. Omdat je bloed deze gassen vervoert, krijgt het bloed door het teveel aan vastgezette koolzuur tijdelijk een erg hoge zuurgraad, en dat verschijnsel heet hypocapnie.

Mindfulness oefeningen bij hyperventilatie - longen

Symptomen van hyperventilatie

Fysiek is er niets mis met een te hoge zuurgraad in het bloed. Maar doordat het je longen aanzet om snel in en uit te ademen, is het een zeer beangstigende ervaring. Ik heb zelf ook hyperventilatie gehad, meestal tijdens of net voor aanvang van een angstaanval. Opeens werd ik extreem bang, mijn benen en armen voelden heel slap als pudding, ik werd duizelig en ik had het idee dat ik flauw zou vallen van de angst. Mijn adem ging snel en ik had het gevoel te stikken. Een zeer vervelende ervaring dus. En zeker wanneer je er vaker last van hebt. Dit waren mijn symptomen, maar anderen krijgen bijvoorbeeld ook een droge keel, gaan hun keel eerst raspen en gaan bijvoorbeeld erg trillen met armen en benen.

Is hyperventilatie gevaarlijk?

Ik was altijd doodsbang tijdens het hyperventileren, maar ook bang om te gaan hyperventileren. Ik dacht namelijk echt dat het levensgevaarlijk was en ik vroeg of laat echt zou gan stikken. Toch is dit echt niet zo en dat is goed om altijd in je achterhoofd te houden. Lichamelijk gezien is hyperventilatie een volkomen onschuldig verschijnsel. Maar doordat je het erg benauwd krijgt, is het dus wel zeer beangstigend en je wil dit liever nooit meer meemaken. Mindfulness oefeningen bij hyperventilatie kunnen ook jou hiervan af helpen.

“Gewoon ademen in een zak!”

Het werd vaak tegen me gezegd tijdens een aanval: “Gewoon ademen in een zak!” Dit is echt een achterhaald advies.
In het verleden is veel onderzoek gedaan naar hyperventilatie en dan vooral naar manieren om er mee om te leren gaan. Nu nog kun je op het internet adviezen vinden over ademen in een zak, maar inmiddels is dat een achterhaalde methode omdat deze niets doet tegen hyperventilatie: het geeft je slechts het idee dat je actief ingrijpt. Ook het advies om adem-oefeningen te doen is niet echt praktisch. ‘Probeer rustig te ademen’ terwijl je longen op hol zijn geslagen, je hart uit je borstkas bonkt en het angstzweet op je voorhoofd staat is op zo’n moment niet bepaald een handig advies! Dat is zoiets als: ‘gewoon niet bang zijn’ terwijl je met zweethanden in de stoel van de tandarts ligt.

Mindfulness oefeningen bij hyperventilatie - ademen vrouw

Mindfulness inzetten bij hyperventilatie

Wat kun je dan tegenwoordig wel doen bij en tegen hyperventilatie? Artsen, ziekenhuizen en inmiddels ook ik zeg hierbij dat mindfulness dé oplossing is. Nou ja artsen zeggen niet zoals ik, dat het die juiste oplossing is, maar het kan wel ontzettend goed helpen. Mindfulness pakt angst en stress bij de wortel aan door er nuchter mee om te gaan. En hyperventilatie is nu eenmaal een gevolg van stress. Hierdoor kun je mindfulness dus goed inzetten bij hyperventilatie.

Mindfulness oefeningen bij hyperventilatie

Hoe kun je mindfulness oefeningen bij hyperventilatie inzetten ook op het moment dat je een hevige aanval hebt?

Oefening 1: Accepteer het voelen van je angst

De meeste angst ontstaat door verzet tegen angst. Je geeft jezelf ervan langs dat je je angstig voelt, waardoor je alleen nog maar angstiger wordt. Maar nu ga je mindfulness toepassen en zeg je tegen jezelf: ‘Okay, ik ben bang. Dat is prima, want ik mag gewoon bang zijn.’ Dit haalt vaak meteen al wat spanning weg.

Oefening 2: Maak contact met je lichaam

Als je onder druk staat, wil je brein zich volledig op het denken focussen. Er malen allerlei negatieve gedachten door je hoofd die allemaal om je aandacht vragen en stress veroorzaken. De snelste manier om uit dit proces te stappen, is je te concentreren op je lichaam. Breng je aandacht naar je voeten en voel je tenen, je voetzolen en je hielen.
Je kunt je ook op je handen concentreren: voel je vingers, je handpalmen en de rug van je handen. Met deze eenvoudige oefening doorbreek je het gepieker in je hoofd en voorkom je een verergering van je stress en angst.

Oefening 3: Geef ruimte aan je angst

Geef ruimte aan je gevoelens van angst. Je zegt tegen jezelf: ‘Ik voel angst, maar ik laat het volledig toe, het krijgt nu alle ruimte die het nodig heeft.’ Dit neemt meteen spanning en schuldgevoel weg. Je voelt je angstig? Nou en? Wie wil er wat van zeggen dan? Er is niets mis met angst. Niemand hoeft het af te keuren of het te veroordelen, en jij al helemaal niet. We weten immers dat 20% van de Nederlanders last heeft van angstaanvallen en daarbij ook hyperventilatie.

Oefening 4: Overtuig jezelf dat je dit aankunt (belangrijke mindfulness oefeningen bij hyperventilatie)

Angst wordt veroorzaakt door onzekerheid. In je hoofd roepen je gedachten dat dit helemaal mis gaat. Of dat je zelfs gek wordt of dood gaat. Deze beangstigende onzekerheid kun je snel en efficiënt stoppen door jezelf bewust op een positieve manier toe te spreken. Zeg tegen jezelf: ‘Oké, ik ben nu even bang, maar ik weet dat ik daar straks weer uit kom.’ Of: ‘Ik kan dit prima aan, ik heb het altijd overleefd, dus ik overleef het nu ook.’ Of: ‘Dit hoort bij mij, er is niets mis mee, straks is het weer over.’ Als je hiervoor in de gelegenheid bent kun je het ook opschrijven. Schrijf je gevoelens op. Je kan het later bij een volgende aanval teruglezen en dan zie je, dat je het toen ook overleefd hebt.

Mindfulness oefeningen bij hyperventilatie - mindful leven

Cursus mindfulness bij hyperventilatie

Je kunt wellicht wel lezen en tussen alles door opmaken, dat hyperventilatie vaak een gevolg is van stress en angst. Het is noodzaak dat je anders gaat denken. Ik kreeg dit door, door de mindfulness oefeningen bij hyperventilatie maar ook bij de oefeningen voor angst. Dit hing bij mij namelijk heel erg samen. Naast professionele hulp en de oefeningen als hierboven kreeg ik het advies een mindfulness cursus te volgen. Ik wilde echt niet naar een cursus in groepsverband. Na veel zoeken en lezen op het internet heb ik gekozen voor de cursus van Rolf. De recensies over de cursus van Rolf waren goed en de gehele beschrijving sprak me ontzettend aan.

Ik zou deze cursus dan ook zeker aanbevelen, wanneer je mindfulness in wil zetten bij hyperventilatie. Kijk gerust via de link hieronder voor meer informatie en als je vragen hebt mag je ze natuurlijk hieronder ook altijd aan me stellen. Ik gun namelijk ook dat jij weer een ontspannen leven hebt zonder hyperventilatie.

Wilt u meer weten over 'Mindfulness voor het dagelijkse leven'?

Al meer dan 1749 mensen zijn u voor gegaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang GRATIS ons e-book met 21 mindfulness oefeningen

Met deze oefeningen ga jij je stress, angst en somberheidsklachten verminderen