Mindfulness koken – Mindfulness oefeningen voor thuis

Wil je minder stress maar weet je niet hoe je dit moet aanpakken?

Dan is dit wellicht de oplossing!
Minder stress
Share on facebook
Delen
Share on twitter
Tweeten
Share on pinterest
Pinnen

Mindfulness koken – Mindfulness oefeningen voor thuis

In de vorige blogs heb je al verschillende mindfulness oefeningen voor thuis kunnen vinden en zo kunnen toepassen. De kunst is mindfulness in het dagelijks leven toe te passen. Dit kan in verschillende simpele handelingen, zoals het eten voorbereiden. Mindfulness koken is dan ook een hele goede mindfulness oefening voor thuis.

Koken met aandacht

Het komt iedereen waarschijnlijk heel bekend voor: een drukke dag en dan ook nog de gedachte het eten op tafel te moeten zetten. Je ziet al op tegen het koken en je haalt of iets makkelijks, of je gooit snel wat in verschillende pannen, waardoor je gehaast staat te koken. Je kunt het ook eens anders bekijken, want je kunt namelijk veel voldoening uit het koken halen. Dit doe je door te koken met aandacht, kortom mindfulness koken. Weer een heel andere mindfulness oefening voor thuis, zoals de ademhalingsoefeningen. Je gaat namelijk nu mindfulness thuis in je dagelijkse bezigheden toepassen, zodat je echt komt te leven in het hier en het nu. En dat is wat je wil bereiken.

Mindfulness koken - mindfulness oefeningen voor thuis - vrouw rustig aan het koken

Hoe kun je mindfulness koken?

Het klinkt misschien gek, of te mooi om waar te zijn. Hoe kun je nu na een drukke dag, als je al moe bent nog eens rustig koken? Het kan echt. Probeer het maar eens door te beginnen met het volgende:

 1. Plan de handelingen zo in, dat je niet hoeft te haasten. Dit doe je door alles stap voor stap te doen;
 2. Zet dus bij het koken van de pasta niet alvast het water op, maar start met het maken van de saus;
 3. Snijdt bij het maken van de saus de groenten op het gemak met aandacht en neem tijd voor het eventueel pureren en roeren;
 4. Is de saus klaar? Zet dan het water op en ga even rustig zitten tussendoor;
 5. Kook hierna de pasta en dek dan op het gemak de tafel;
 6. Geniet hierna eens echt van het eten. Pas dus mindful eten, na het mindful koken toe.

Wanneer je op deze manier kookt, zal je merken, dat je vanzelf ook al meer geniet van het eten zelf. Het zal beter smaken en je zal dus ook minder gehaast eten.

Bewust genieten van koken

Bij mindfulness koken is het dus de bedoeling dat je er bewust van geniet. Je bent echt hier en in het nu bezig. Het is dus niet de bedoeling dat je onder het koken al staat te bedenken wat je hierna gaat doen, of dat je op moet schieten, omdat je vanavond je Netflix serie wil kijken. Zoals ik al benoem kun je even rustig gaan zitten tussendoor, wanneer je bijvoorbeeld het water voor de pasta kookt. Je had immers de saus al met aandacht klaar gemaakt. Om ook op het moment dat je even uitrust niet af te dwalen en te genieten van de rust, kun je dan bijvoorbeeld de mindfulness oefeningen voor thuis voor directe rust toepassen.
Bij mindfulness koken, bereid je het eten dus zonder haast en vooral niet op de automatische piloot. Klinkt heerlijk toch?

Mindfulness koken - koken in stappen en met aandacht - ingredienten om eerst te snijden

Recept voor mindfulness koken

Misschien wil je het mindfulness koken eens uit proberen en ben je op zoek naar een recept. Denk hierbij dan zeker niet te moeilijk en begin makkelijk. Hierboven heb ik het over het koken van pasta. Daarom wil ik je een makkelijk recept geven, zodat je dit eens kan proberen en je niet direct moeilijk moet beginnen. De ene persoon kan nu eenmaal beter koken dan de andere. En sommige mensen vinden koken ook echt niet leuk. Probeer in dat geval het dan ook een positieve wending te geven. Dit doe je door zeker niet te starten met moeilijke recepten. Hou het gewoon simpel in het begin, zodat je niet afgeleid wordt en goed je aandacht erbij kan houden. Onderstaand recept is echt niet moeilijk.

Tagliatelle met courgette, zalm en roomkaas

Wat heb je nodig? Boodschappen:

 • Olijfolie, 2 eetlepels;
 • Verse bieslook 25 gram;
 • Zuivelspread bieslook light 200 gram;
 • Citroen eenmaal;
 • Zalmfilet 300 gram;
 • Courgette eenmaal;
 • Tagliatelle 250 gram.

De bereiding van de pasta:

Volg onderstaande handelingen stap voor stap:

 1. Start met het snijden van de courgette;
 2. Hierna snijd je de zalm in blokjes van 1 cm;
 3. Verhit de olie in een pan met antiaanbaklaag en bak de courgetteblokjes in 2 minuten;
 4. Voeg hierna de zalmblokjes toe en bak deze 1 minuut mee;
 5. Hierna voeg je de roomkaas toe en zet je het vuur uit. Zo kan de roomkaas rustig smelten;
 6. Snijd dan de bieslook fijn en meng dit door het mengsel van courgette, zalmblokjes en roomkaas.
 7. Zet nu het water voor de pasta op en laat het koken;
 8. Voeg de tagliatelle toe aan het kokende water en laat 10 minuten koken;
 9. Giet de pasta af en meng dit door het mengsel;
 10. Breng het als laatste op smaak met citroensap en peper en zout;

Mindfulness koken - tagliatelle met zalm

Dit is de volgorde om mindfulness te koken bij dit recept. Wanneer je dit gewoon zou koken, zou je waarschijnlijk starten met het opzetten van het water, het koken van de pasta en ondertussen zeer gehaast het mengsel maken. Op die manier ben je al gejaagd aan het koken en schieten je gedachten tussendoor alle kanten uit en dat wil je nu juist niet. Door bovenstaande stappen te volgen ben je echt bewust aan het koken. Het water loopt je ondertussen al bijna in de mond, zodat het eten je na het koken ook zeker zal smaken.

Ter afwisseling kun je bij bovenstaand recept ook nog een salade maken als bijgerecht. Het handigste is om deze salade te maken voor het bereiden van het mengsel en de pasta. Salades zijn er natuurlijk in vele soorten en smaken. Welke salade je ook maakt, met welke ingrediënten dan ook, zorg ervoor dat je eerst de groenten met aandacht snijdt, het vervolgens mengt en zet het dan even in de koelkast, zodat je het bij het hoofdgerecht kan serveren.

Probeer mindfulness koken eens thuis uit in het weekend om te beginnen. Je zal zien, dat het een erg ontspannen uitwerking heeft. Ben jij al mindfulness aan het koken en heb je nog tips of lekkere en / of handige recepten? Laat ze gerust hieronder achter in de reacties. Wil je gewoon je ervaring delen nadat je dit hebt uitgeprobeerd? DOEN! Zowel ik als anderen zijn erg benieuwd. Succes en vergeet niet te genieten!

Wilt u meer weten over 'Mindfulness voor het dagelijkse leven'?

Al meer dan 1749 mensen zijn u voor gegaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *