Mindfulness bij hypochondrie

Ontvang GRATIS ons e-book met 21 mindfulness oefeningen

Met deze oefeningen ga jij je stress, angst en somberheidsklachten verminderen
Minder stress
Share on facebook
Delen
Share on twitter
Tweeten
Share on pinterest
Pinnen

Mindfulness bij hypochondrie

Je bent er zeker van deze hoofdpijn betekent een ernstige ziekte, terwijl de huisarts dit tegenspreekt. Dan zou het kunnen zijn dat u lijdt aan hypochondrie. Kan mindfulness hierbij ingezet worden als hulp?

Wat is hypochondrie

Iedereen heeft wel eens angst voor een enge ziekte, jij ook. Dat is heel normaal en maar goed ook want angst beschermt ons tegen gevaar. Je gaat langs bij je huisarts en deze kan medisch niets vinden wat wijst op een ziekte. Maar denkt en nog steeds dat je wel die enge ziekte hebt, je voet het toch zelf! Dit verschijnsel noemen we hypochondrie. Bij hypochondrie ben je voortdurend bezig met je lichaam en daardoor voel je van alles. Diverse normale lichamelijke verschijnselen (zoals hoofdpijn, spiertrekkingen, buikpijn, jeuk of kramp, hoofdpijn of een droge mond) zijn voor jou een teken van een ernstige ziekte. Deze lichamelijke klachten zijn al gauw reden voor angst en paniek

Hypochondrie symptomen

Hypochondrie is te herkennen aan de volgende symptomen, we kunnen dit ook wel de hypochondrie-test noemen: 

 • grote aandacht voor lichamelijke klachten
 • het vermijden of juist dwangmatig raadplegen van informatie op internet over ziekten
 • spiertrekkingen, hartkloppingen, transpireren, koude rillingen, duizeligheid, beven
 • het gevoel dat u de controle over jezelf verliest, gek wordt of doodgaat
 • benauwdheid, een vervelend gevoel op de borst
 • tintelingen of een doof gevoel in handen en/of voeten
 • droge mond, misselijkheid, buikpijn, maagklachten, braken of diarree
 • hoofdpijn, rood worden, flauwvallen
 • het gevoel niet meer te weten wie of waar u bent
 • veelvuldig doktersbezoek

Mindfulness bij hypochondrie

Let op, staat jouw symptoom hierboven niet beschreven, dan wil dat niet zeggen dat dit geen verschijnsel is van hypochondrie. Want deze opsomming is niet volledig

Hoe ontstaat hypochondrie?

Het is niet helemaal duidelijk waarom er mensen zijn met een angststoornis. Er zijn families waar angststoornissen vaker voorkomen. Erfelijkheid lijkt hierin een grote rol te spelen. Het komt erop neer dat de één meer gevoeliger is dan een ander. Dat zou dan komen door bepaalde stoffen (neurotransmitters) die invloed hebben op iemands aanleg voor angst en paniek. Neurotransmitters zitten bij iedereen in het bloed en in het zenuwstelsel.

Hoe iemand met angstgevoelens en lichamelijke klachten omgaat, is voor een deel ook aangeleerd, door de opvoeding en ervaringen uit het verleden.

Uit een onderzoek zijn de volgende risicogroepen naar voren gekomen, mensen:

 • zonder werk
 • alleen wonen
 • weinig inkomen
 • lagere opleiding
 • die depressief zijn (geweest)
 • met een verslavingsprobleem
 • die een hele heftige gebeurtenis hebben meegemaakt

Het is niet altijd zeker of de angststoornis de oorzaak of het gevolg is van de genoemde punten. 

Hypochondrie behandeling

De eerste stap is praten! informeer je dierbare over je angst, want ‘gedeelde smart is halve smart’. 

Een cognitieve gedragstherapie is een behandeling die zichzelf heeft bewezen, al dan niet gecombineerd met medicijnen. Bij Cognitieve gedragstherapie leer je om anders te denken en daardoor ga je ander gedrag vertonen, waardoor je je beter gaat voelen.

Medicijnen bij hypochondrie

Naast cognitieve gedragstherapie kan een behandeling in combinatie met medicijnen (paroxetine / seroxat) ook baat hebben. Een onderzoek  wees uit dat cognitieve gedragstherapie en behandeling met medicijnen, op korte termijn en op lange termijn succesvol waren ten opzichte van een placebo medicijn.

Mindfulness bij hypochondrie

Hypochondrie en mindfulness

Je verwacht het misschien niet, maar je angst voor enge ziektes kan allerlei lichamelijke klachten teweegbrengen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • hoge bloeddruk;
 • gespannen spieren / stijve spieren;
 • vermoeidheid;
 • duizeligheid;
 • hoofdpijn
 • hartkloppingen.

Deze fysieke reacties zorgen er vaak voor, dat je nog angstiger wordt. Je komt in een vicieuze cirkel en wellicht ervaar je hierdoor soms zelfs angst- en paniekaanvallen. Dit is NIET nodig, mindfulness bij hypochondrie kan je goed helpen bij deze angst- en paniekaanvallen.

Bij vrouwen die borstkanker hebben gehad is onderzocht welk effect mindfulness heeft op de angst dat het terugkomt en verbetering van lichamelijk functioneren. Uit dit onderzoek bleek dat mindfulness de stress en angst voor terugkeer verminderde en vrouwen ook in staat stelde om lichamelijk beter te functioneren. Dit neemt niet weg dat een regelmatige controle erg belangrijk is voor je gemoedsrust.

Hoe helpt mindfulness bij hypochondrie?

Je hebt al eerder op mijn website kunnen lezen wat mindfulness is en waarvoor het kan helpen. Bij mindfulness draait het erom dat je aandacht hebt voor je gedachten en je lichaam. Mindfulness bij hypochondrie is daarom goed in te zetten bij het herkennen van reacties in je lichaam. Zo merk je dat fysieke klachten een reactie zijn op de angst en niet de angst op zich. Je kunt hierdoor de reacties tegengaan. Maar hoe dan?

Gratis mindfulness oefening

Ik heb een oefening voor je, die je makkelijk kunt toepassen. Deze oefening kun je gebruiken om rustig te worden en je angst te overwinnen.

 1. Merk de lichamelijke reactie op, die je hebt bij angst. Merk op, dat je hartslag versnelt, dat je borstkas strak aanvoelt, dat je spieren gespannen raken (dit is vooral in de rug te melden) en dat er allerlei verschillende alarmbellen (gedachten) in je hoofd afgaan.
 2. Neem zoveel ademteugen die nodig zijn, om je lichaam te normaliseren. Of je nu 5, 10 of 20 keer diep moet in- en uitademen maakt niet uit, maar zorg ervoor dat je hartslag weer normaliseert en dat jij je spieren weer kunt ontspannen. Plaats eventueel je hand op je hart als dat helpt. Adem 5 tellen rustig in, blaas 5 tellen rustig uit en rust 5 tellen.
 3. Geef je angst een naam. Het erkennen van je angst is een belangrijke stap om je angst te verminderen. Zeg tegen jezelf waar je bang voor bent: “Ik ben bang voor… (de spin die door de kamer loopt/ de presentatie die ik zo moet geven en de reacties van het publiek.) Hierdoor creëer je automatisch meer afstand tussen je bron van angst en de emotie die eraan gekoppeld is.

Wanneer je dit een aantal keer gedaan hebt, zal je echt merken dat je angst naar de achtergrond zal verdwijnen. Dat gevoel wil je natuurlijk vasthouden. Zodat je weer de baas over jouw eigen lichaam wordt. De cursus van Rolf kan daar enorm goed mee helpen. En dat is wat je wil toch? Van die vervelende angst af die niet op feiten is gebaseerd! Mocht je interesse hebben in de cursus, dan kan je hieronder op de knop; Ja, ik wil meer informatie! klikken, dan kom je op de website van Rolf. 

Wilt u meer weten over 'Mindfulness voor het dagelijkse leven'?

Al meer dan 1749 mensen zijn u voor gegaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang GRATIS ons e-book met 21 mindfulness oefeningen

Met deze oefeningen ga jij je stress, angst en somberheidsklachten verminderen