Mindfulness bij angst

Ontvang GRATIS ons e-book met 21 mindfulness oefeningen

Met deze oefeningen ga jij je stress, angst en somberheidsklachten verminderen
Minder stress
Share on facebook
Delen
Share on twitter
Tweeten
Share on pinterest
Pinnen

Mindfulness bij angst

Angst zit soms in dagelijkse bezigheden en op zijn tijd bij spannende gebeurtenissen. Door mindfulness bij angst in te zetten  heb je ook minder last van de nadelige gevolgen. Misschien wist je het nog niet, maar angst kan zelfs lichamelijke klachten veroorzaken. Daarnaast kan angst ervoor zorgen je tegen te houden bij bepaalde kansen in je leven. Dit is natuurlijk zonde, want je kunt met mindfulness de angst de baas worden en daardoor dingen doen in je leven, waar je normaal liever niet aan begon.

[inhoudsopgave]

Angst en lichamelijke klachten

Je verwacht het misschien niet, maar angst kan allerlei lichamelijke klachten teweegbrengen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Hoge bloeddruk;
 • Gespannen spieren / stijve spieren;
 • Vermoeidheid;
 • Duizeligheid;
 • Misselijkheid;
 • Hartkloppingen.

Deze fysieke reacties zorgen er vaak voor, dat je nog angstiger wordt. Je komt in een vicieuze cirkel en wellicht ervaar je hierdoor soms zelfs angst- en paniekaanvallen. Mensen die al eens een angst- of paniekaanval hebben gehad, weten dat dit vreselijk is en willen dit vaak voorkomen. Echter overheerst de angst en gaan ze dingen vermijden. Dit is NIET nodig, mindfulness kan je goed helpen bij deze angst- en paniekaanvallen.

Mindfulness bij angst - paniekaanvallen

Soorten angst

Het zou natuurlijk kunnen, dat je denkt dat angst een algemeen iets is en daarom bij jou mindfulness bij angst niet zal werken. Dat is begrijpelijk, want er zijn een heleboel soorten angst, waardoor je misschien ook niet altijd herkent, dat je klachten hebt door angst. Daarom heb ik hier verschillende soorten op een rijtje gezet. Er zit vast wel iets herkenbaars tussen:

Gedachten die angst veroorzaken

Angst voor pijn is een hele bekende. Zeker als je last hebt van chronische pijn, wordt de angst vaak alleen maar sterker. Je krijgt vaak negatieve gedachten over de pijn of over situaties die pijn kunnen veroorzaken. Mindfulness kan voorkomen dat je de pijn geestelijk gaat versterken door er de hele tijd aan te denken. Als je een gedachte hebt waar je normaal angst van krijgt komt dit vaak doordat je een oordeel velt over die gedachte. De gedachte is eng en dus wordt je bang.

Met mindfulness leer je om wat meer afstand te nemen van die gedachten en ook minder oordelend te zijn over je eigen gedachten en jezelf. Bovendien leer je met mindfulness ook wat gedachten met je doen en daardoor kun je patronen herkennen en doorbreken.
Als je nog niet voor jezelf kunt bepalen van welke gedachten je nu angst krijgt kun je gedurende de dag een aantal momenten een alarm, of mindfulness bel, laten afgaan. Als die bel afgaat ga je na waar je mee bezig bent, waaraan je denkt en welke emotie je hebt. Na verloop van tijd is er een patroon te ontdekken in de gedachten waardoor je angst krijgt.

Mindfulness bij angst - spin

Angst voor een ding

Soms is angst minder psychologisch en ben je gewoon bang voor een dier of iets anders tastbaars. Als deze angst eigenlijk irreëel is, zoals bij spinnen, kan dit heel vervelend zijn.
Door mindfulness toe te passen bij een confrontatie met het dier of voorwerp waarvoor je angst hebt kun je de angst in minder heftige vormen beleven en rationeler naar het probleem kijken.

Angst voor een moment

Hoogtevrees is een geweldige angst voor een mindful moment. Mindfulness is dan namelijk een goede manier om te beseffen wat er nu feitelijk gebeurt. Je bent niet bang voor de hoogte, je bent bang om te vallen. Als je niet in de buurt van de rand van de afgrond staat is die angst volkomen onterecht. Als er een groot hek voor staat is die angst nog meer misplaatst dan zonder hek. Door mindfulness te gebruiken op een dergelijk moment stel je jezelf in staat om tot rust te komen.

mindfulness bij angst - hoogtevrees

Mindfulness tegen angststoornissen

Zoals ik al zei, zijn angststoornissen erg vervelend doordat je dagelijks geconfronteerd wordt met je angsten en daardoor bepaalde activiteiten kunt gaan ontwijken. Daarbij kun je als je last hebt van een angststoornis paniekaanvallen krijgen die ook erg vervelend zijn.
Uit onderzoek is gebleken dat het leren van mindfulness en het blijven toepassen van mindfulness op de korte en lange termijn een goed effect heeft in het terugdringen van klachten van angststoornissen. Dagelijks mindfulness toepassen wordt daarom aanbevolen door de onderzoekers.

Mindfulness tegen angst voor ziekte

Als je een ernstige ziekte hebt gehad die terug kan komen kan dit voor veel angst zorgen. Dit is heel logisch! Bij vrouwen die borstkanker hebben gehad is onderzocht welk effect mindfulness heeft op de angst dat het terugkomt en verbetering van lichamelijk functioneren. Uit dit onderzoek bleek dat mindfulness de stress en angst voor terugkeer verminderde en vrouwen ook in staat stelde om lichamelijk beter te functioneren. Dit neemt niet weg dat een regelmatige controle erg belangrijk is voor je gemoedsrust.

Hoe helpt mindfulness bij angst?

Je hebt al eerder op mijn website kunnen lezen wat mindfulness is en waarvoor het kan helpen. Bij mindfulness draait het erom dat je aandacht hebt voor je gedachten en je lichaam. Mindfulness is daarom goed in te zetten bij het herkennen van reacties in je lichaam. Zo merk je dat fysieke klachten een reactie zijn op de angst en niet de angst op zich. Je kunt hierdoor de reacties tegengaan. Maar hoe dan?
Ik snap dat je het misschien eerst eens een paar keer wil proberen, voordat je met een complete mindfulness training start. Daarom heb ik dan ook dit keer weer een oefening voor je, die je makkelijk kunt toepassen.

Deze oefening kun je gebruiken om een paniekaanval te voorkomen, of te verminderen.

 1. Merk de lichamelijke reactie op, die je hebt bij angst.
  Merk op, dat je hartslag versnelt, dat je borstkas strak aanvoelt, dat je spieren gespannen raken (dit is vooral in de rug te melden) en dat er allerlei verschillende alarmbellen (gedachten) in je hoofd afgaan.
 2. Neem zoveel ademteugen die nodig zijn, om je lichaam te normaliseren.
  Of je nu 5, 10 of 20 keer diep moet in- en uitademen maakt niet uit, maar zorg ervoor dat je hartslag weer normaliseert en dat jij je spieren weer kunt ontspannen. Plaats eventueel je hand op je hart als dat helpt. Adem 5 tellen rustig in, blaas 5 tellen rustig uit en rust 5 tellen.
 3. Geef je angst een naam.
  Het erkennen van je angst is een belangrijke stap om je angst te verminderen. Zeg tegen jezelf waar je bang voor bent: “Ik ben bang voor… (de spin die door de kamer loopt/ de presentatie die ik zo moet geven en de reacties van het publiek.) Hierdoor creëer je automatisch meer afstand tussen je bron van angst en de emotie die eraan gekoppeld is.

Wanneer je dit een aantal keer gedaan hebt, zal je echt merken dat je de angst al wat beter de baas wordt. Dat is een fijn gevoel vind je niet? Ik kan me helemaal voorstellen, dat je dit gevoel wil vasthouden. En dat je weer de baas wil zijn over jouw lichaam. Dan kan de cursus van Rolf je heel goed helpen. Want deze mindfulness cursus helpt ook bij angst. En dat is wat je wil toch? Van die vervelende angst af! Mocht je de cursus gaan volgen, plaats dan gerust eens een reactie hieronder met je ervaring. Ik ben benieuwd!

Wilt u meer weten over 'Mindfulness voor het dagelijkse leven'?

Al meer dan 1749 mensen zijn u voor gegaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang GRATIS ons e-book met 21 mindfulness oefeningen

Met deze oefeningen ga jij je stress, angst en somberheidsklachten verminderen