Tips voor mindful opvoeden

Ontvang GRATIS ons e-book met 21 mindfulness oefeningen

Met deze oefeningen ga jij je stress, angst en somberheidsklachten verminderen
Minder stress
Share on facebook
Delen
Share on twitter
Tweeten
Share on pinterest
Pinnen

Tips voor mindful opvoeden

Bij opvoeden komt regelmatig stress en ongeduld kijken. Mindfulness toepassen in de opvoeding kan hierbij goed helpen. Daarom dit keer tips voor mindful opvoeden.

Stress bij opvoeding

Waarschijnlijk herkent iedereen wel de stressvolle momenten tijdens het opvoeden van kinderen. We moeten voor we gaan werken de kinderen nog aankleden en naar school brengen en juist op dat moment lijkt het of je kind geen oren meer heeft en doet waar hij / zij zin in heeft. De tijd gaat dringen en je raakt gestrest.
Daarnaast kan het ook stress opleveren, wanneer je bepaalde dingen of doelen voor ogen had voor je kind en deze niet lukken. Dit levert op langere termijn stress op en voor je het weet raak je dagelijks gestrest en beland je zelfs in een burn- out. Dit is natuurlijk allemaal juist niet de bedoeling. Dit kun je voorkomen door mindful opvoeden.

mindful opvoeden tips

Accepteer je kind

Dit klinkt wellicht heel logisch, maar onbewust verlangen we soms dingen van ons kind. Het is heel belangrijk dat jij je kind accepteert zoals hij / zij is.
Daarnaast wordt het ene kind gezien als bijvoorbeeld grappig en de ander als intelligent; doe dit liever niet. Oftewel: plak geen label op je kind. Elk kind heeft z’n eigen leuke en minder leuke eigenschappen, maar hang hier geen oordeel aan. Voor je het weet, heeft je kind het gevoel dat hij wordt vergeleken met z’n broertje of zusje en echt: dat wil je niet. Onvoorwaardelijke liefde betekent namelijk dat je van iemand houdt zoals hij / zij is en dat gevoel krijgt je kind niet als je gaat vergelijken.

Jouw kind is mindful, jij echter niet

Dit klinkt misschien gek, maar toch is het zo. Kleine kinderen schenken hun volle aandacht aan het leven. Ze hebben totaal geen tijdsbesef en kennen nauwelijks stress. Als zij lekker genieten van de ochtend en dus totaal geen haast hebben, zit jij alweer met je gedachten op kantoor of in de supermarkt. Onrust heet dat. Neem dus een voorbeeld aan je kind. Wees met je volle aandacht in het moment. Lastig? Probeer dan de mindfulness oefeningen voor thuis regelmatig, dit kan je hier goed bij helpen.

Tips voor mindful opvoeden

Nu we weten waar het regelmatig mis gaat, is het tijd voor wat tips zodat ook jij mindful kan opvoeden.

Tip 1: Zet een dag lang alle apparaten met een scherm uit

En dan hebben we het niet alleen over de Ipad en eventueel telefoon van je kind, maar ook je eigen schermen. Kijk wat dit met jullie doet. Je kind zal zich eerst gaan verzetten, maar al snel zal de creativiteit hoogtij vieren. En dat geldt ook voor jou. Voor je het weet, heb je tijd en ruimte om dingen te doen, die steeds maar bleven liggen. En opeens heb je meer tijd voor je kind. Geef hieraan toe. Wil je kind verstoppertje spelen, doe verstoppertje. Wil je kroost het bos in, ga het bos in. En iedere keer als er weer gedachtes voorbijkomen uit het verleden of de toekomst (of als je verlangt naar het checken van je telefoon!), focus je op je kind. Moet je kijken hoe leuk en ontspannen dat is.

mindful opvoeden - 5 minuten per dag aandacht aan je kind  

Tip 2: Geef je kind 5 minuten per dag de volle aandacht

Je denkt nu misschien: vijf minuten? Dat is toch heel weinig en hartstikke makkelijk. Helaas valt dit vaak nog flink tegen. Concentreer je maar eens vijf minuten volledig op iets, dat is voor veel mensen best lang. Toch is het goed om dit dagelijks te proberen. Leg je telefoon weg (zie het vorige punt), zet de tv uit en ga iets doen met je zoon of dochter. Geniet samen met je kind van het tekenen, een boekje lezen of iets anders. Voor je het weet ben je helemaal zen. Dat is dus echt ‘Mindful Opvoeden’.

Tip 3: Zorg voor een veilige omgeving

Zorg thuis voor een veilige omgeving, waar gevoelens open met elkaar gedeeld kunnen worden. Als kinderen zich thuis veilig voelen, leidt dat tot betere communicatie en meer rust. Praat met elkaar als er een ruzie is geweest, als iemand ergens gestrest over is, of als iemand zich rot voelt.

Meer mindful opvoeden

Met bovenstaande tips kun je natuurlijk al aan de slag gaan. Wil je echter meer weten over mindful opvoeden? Dan is het boek “Mindful opvoeden in een druk bestaan” wellicht iets voor jou.

Psychotherapeut Susan Bögels schreef met ‘Mindful opvoeden in een druk bestaan’ een praktische gids voor mindful ouderschap.


Soms lijkt het ouderschap een eindeloze to-dolijst: je kinderen ophalen van de crèche of van school, een oppas regelen, hen helpen met hun huiswerk. Vaak voel je je als ouder gevangen in een korset van taken die je moet afwerken, zonder echt van je kinderen te kunnen genieten.
Psychotherapeut en hoogleraar Susan Bögels is de grondlegger van de methode mindful parenting en ze geeft al jaren cursussen daarin. In dit boek deelt zij haar methode met een breed publiek, waarbij ze ook put uit haar eigen ervaringen als moeder en als kind. Op toegankelijke wijze toont Bögels hoe je een balans kunt vinden tussen de doe- en de zijnsmodus, hoe je om kunt gaan met stress, ruzie en schuldgevoel, hoe je de ware aard van je kind kunt zien en dat de relatie met je kind een spiegel is van de relatie met jezelf.
De combinatie van theorie en oefeningen die makkelijk in de dagelijkse praktijk zijn toe te passen, maakt dit boek tot een ideale cursus in mindful ouderschap.

Wilt u meer weten over 'Mindfulness voor het dagelijkse leven'?

Al meer dan 1749 mensen zijn u voor gegaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang GRATIS ons e-book met 21 mindfulness oefeningen

Met deze oefeningen ga jij je stress, angst en somberheidsklachten verminderen