Bloeddruk verlagen met mindfulness

Ontvang GRATIS ons e-book met 21 mindfulness oefeningen

Met deze oefeningen ga jij je stress, angst en somberheidsklachten verminderen
Minder stress
Share on facebook
Delen
Share on twitter
Tweeten
Share on pinterest
Pinnen

Bloeddruk verlagen met mindfulness

Wat is bloeddruk en wat is het verschil tussen onder- en bovendruk? En is een te hoge of te lage bloeddruk gevaarlijk? Zo ja wat kan je er zelf tegen doen? In deze blog geven we hierop antwoorden.

Wat is bloeddruk?

Het hart pompt bloed in de slagaders. Dit gebeurt met zoveel kracht dat er druk op de slagaders komt te staan. Dit is de bloeddruk. Het hart pompt 60 tot 100 keer per minuut. Hierbij wordt wel 5 liter bloed door de aders en slagaders gepompt.

Bovendruk

De bovendruk is de hoogste uitslag die de bloeddrukmeter aangeeft. Dit is de druk in de vaten als het hart samentrekt. Op dat moment perst het hart het bloed hard in de slagaders. De druk op de vaatwand is dan hoog.

Onderdruk

De onderdruk is de laagste uitslag die de bloeddrukmeter aangeeft. Dit is de druk in de vaten als het hart zich ontspant. Dit gebeurt tussen 2 hartslagen in. De druk die er dan nog is heet de onderdruk.

Hoge bloeddruk

Wat is een normale bloeddruk?

Voor een volwassen mens is een bloeddruk van 120/80 perfect. Dit is een bovendruk van 120 en een onderdruk van 80. De limieten stijgen iets als je ouder wordt. Zo mag een ouder iemand een bovendruk hebben van 150-160.

De bloeddruk is niet altijd hetzelfde. Bij bepaalde activiteiten heeft je lichaam meer voedingsstoffen en zuurstof nodig. Je bloeddruk kan dan even hoger zijn. Bijvoorbeeld bij sport, stress of schrik. Dat betekent niet direct dat je een hoge bloeddruk hebt.

Je hebt een te hoge bloeddruk wanneer je onderdruk boven de 100 is en de bovendruk boven de 140.

Wat zijn symptomen van een hoge bloeddruk?

Te hoge bloeddruk is een langzame gemene stille moordenaar. Je kunt een hoge bloeddruk hebben zonder dat je er last van hebt. Daarom kan een hoge bloeddruk in het lichaam veel schade kan aanrichten. Onder andere aan de nieren, de hersenen of andere organen. En aan de slagaders. Daardoor neemt het risico op een hartziekte of vaatziekte toe. Zonder dat u het weet.

Bij ernstig of aanhoudend verhoogde bloeddruk kunnen er wel klachten optreden:

 • hoofdpijn
 • vermoeidheid
 • misselijkheid en braken
 • kortademigheid
 • rusteloosheid
 • wazig zien

Hartaanval

Wat is de oorzaak van te hoge bloeddruk?

Bij veel mensen met een te hoge bloeddruk is er in de meeste gevallen geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. De kans op hoge bloeddruk wordt groter als je ouder wordt. Dit komt omdat de bloedvaten stugger en minder elastisch worden. Is je bloeddruk op jongere leeftijd al wat hoger of zit het in de familie? Let dan extra op. De kans op het ontwikkelen van een hoge bloeddruk op latere leeftijd is dan groter.

De bloeddruk kan omhoog gaan door:

 • roken
 • ongezond eten: veel verzadigd vet en te zout eten
 • overgewicht
 • weinig bewegen
 • veel alcohol drinken
 • stress
 • Veel drop eten (vanwege een stof wat in de drop zit).

Ook kunnen sommige medicijnen een nadelig invloed hebben. Bijvoorbeeld sommige pijnstillers. Vraag het aan uw huisarts als u pijnstillers slikt.

Hoe kan ik mijn hoge bloeddruk met mindfulness verminderen?

Het klinkt wellicht wat simpel maar precies het tegenovergestelde doen van bovenstaande punten. Je zegt hoe dan? Mindfulness!

Mindfulness helpt om minder stress te ervaren. Daarnaast kan mindfulness helpen om je goede voornemens te laten slagen zoals; stoppen met roken, afvallen, minder alcohol drinken of meer te gaan bewegen.

Uit onderzoek bleek dat mindfulness positieve effecten had op het stressniveau. Van alle mensen die mindfulness hadden geleerd waren hun stress levels beduidend lager, zelfs na een jaar. En daardoor ook een lagere bloeddruk.

LET OP: bovenstaande is niet altijd voldoende of je heb je een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dan zijn vaak ook medicijnen nodig.

Mindfulness oefeningen bij hoge bloeddruk

Oefening 1 Leer goed ademhalen

 • Ga op je rug op de grond liggen op een deken, met je benen gestrekt en iets uit elkaar. Laat je tenen licht naar buiten wijzen. Leg je armen langs je lichaam met de handpalmen omhoog;
 • Sluit je ogen en richt je aandacht op je adem. Adem door je neus. Leg een hand op de plek die het meest omhoog komt en daalt bij elke in- en uitademing. Is dat je borst, probeer de adem dan zachtjes iets richting de buik te dirigeren;
 • Leg beide handen op je buik en laat je adem volgen. Voel hoe je buik met elke inademing omhoog komt en bij elke uitademing weer terug zakt;
 • Vind je het lastig in het begin? Concentreer dan eerst op de uitademing. Adem in, houd een paar seconden vast en adem zo lang en volledig mogelijk uit. De volgende ademhaling zal vanzelf meer je buik instromen.

Hoewel deze oefening direct een ontspannend effect kan hebben, zal je er het meeste baat bij hebben als je echt een andere manier van ademhalen aanleert. Dat vraagt zeker een aantal weken achtereen dagelijks een paar minuten oefening.

Oefening 2 Span en ontspan oefening

Deze oefening kun je doen voor je gaat slapen. Zodra je in je bed ligt ga je bewust al je spieren een keer aanspannen en weer ontspannen.
Je begint bijvoorbeeld bij je tenen. Trekt ze een keer in en laat ze dan weer los. Ga vervolgens naar je kuitspieren en span ze op om ze daarna weer te ontspannen. Dit doe je met elk lichaamsdeel tot aan je hoofd.

Deze oefening leert je om bewust spanning en ontspanning op te bouwen in je lichaam zodat je lichaam op den duur weer leert wat ontspanning is. Het helpt je ook om je hoofd leeg te maken zodat je rustig in slaap kan vallen.

mindfulness voor het dagelijkse leven

Start met een mindfulness cursus

Zoals hierboven aangegeven kunnen mindfulness oefeningen bij hoge bloeddruk je helpen. Heb jij een hoge bloeddruk dan zal je hiermee aan de slag moeten. Je hoeft dit niet in een groep te doen, dit kan ook een e-cursus mindfulness zijn. Wanneer je hier meer over wil lezen, klik dan even op onderstaande link. Mocht je hierna nog vragen hebben, stel ze gerust aan mij onder dit bericht.

Wilt u meer weten over 'Mindfulness voor het dagelijkse leven'?

Al meer dan 1749 mensen zijn u voor gegaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang GRATIS ons e-book met 21 mindfulness oefeningen

Met deze oefeningen ga jij je stress, angst en somberheidsklachten verminderen