Mindfulness boeken welke 7 moet je zeker lezen?

Ontvang GRATIS ons e-book met 21 mindfulness oefeningen

Met deze oefeningen ga jij je stress, angst en somberheidsklachten verminderen
Minder stress
Share on facebook
Delen
Share on twitter
Tweeten
Share on pinterest
Pinnen

Mindfulness boeken welke 7 moet je zeker lezen?

Iedereen kan mindfulness leren en daarom zijn er ook veel mindfulness boeken geschreven. De zeven beste boeken (naar mijn mening) over mindfulness gaan we hier bespreken. In de rubriek boekenplank op deze website kan je nog meer boeken vinden en bestellen.

Mindfulness boeken

Voor beginners zou ik gerust durven stellen dat de eerste 2 boeken die we hier bespreken perfect zijn om mee te starten.

Mindfulness voor beginners – het hier en nu en je leven herwinnen

Mindfulness boekAuteur: Jon Kabat-Zinn (Jon Kabat-Zinn is oprichter en voorvechter van mindfulness, evenzeer in de reguliere gezondheidszorg als in de maatschappij. Hij geldt als de meest gezaghebbende auteur op het gebied van mindfulness.)In Mindfulness voor beginners schetst Jon Kabat-Zinn de basis van mindfulness. Dat doet hij in vijf stukken;

 • beginnen
 • volhouden
 • verdiepen
 • rijpen
 • oefenen

In al deze stukken komen de belangrijkste aspecten van mindfulness aan bod en leer je hoe mindfulness effect gaat hebben op je welstand en je gezondheid.

Met dit boek kan je direct beginnen. Wie al wat verder in de mindfulness is kan dit boek ook prima lezen als bron van inspiratie en overdenking.

Bestel dit boek nu voor € 20,00

Mindfulness voor Dummies

Boek Mindfulness voor Dummies Auteur: Shamash Alidina een geboren Engelsman is een professioneel mindfulnesstrainer, spreker en coach. Hij heeft o.a. samengewerkt met Jon Kabat-Zinn.

De rangschikking van de hoofdstukken is heel herkenbaar van dit boek;

 • dezelfde lay-out
 • de korte alinea’s
 • de icoontjes die speciale paragrafen benadrukken
 • en de tien aandachtspunten op het eind.

Deze indeling is laagdrempelig, de toon aangenaam, nu en dan een beetje populair en de doelmatige aanpak heeft niets zweverigs. Op de bijbehorende cd staat een serie meditatieoefeningen. diegene die onbekend zijn met dit begrip worden bij de hand genomen in een acht weken durende cursus. Voor de meer geoefende persoon is het door de uitgebreide inhoudsopgave makkelijk interessante onderwerpen uit te kiezen, zoals: mindfulness op het werk, in relaties, bij angst, pijn en depressies. Het boek bevat zwart-wit illustraties en een index.

Bestel dit boek nu voor € 14,99

Houden van dingen die niet perfect zijn – Compassie voor jezelf en anderen

Mindfulness boekAuteur: Haemin Sunim is een boeddhistische monnik, geboren in Zuid-Korea, die voor zijn studie naar Amerika verhuisde en daar studeerde. Hij doceert Boeddhisme aan Hampshire College en woont afwisselend in New York en Seoul. Inmiddels is hij uitgegroeid tot een van de meest invloedrijke boeddhistische leermeesters van dit moment.

In dit boek gaat het hoofdzakelijk om liefde voor jezelf wanneer het gaat over afwijkingen van jezelf en anderen. Sunim schrijft over; de zorg voor jezelf, familie en intieme relaties, moed, empathie en spiritualiteit. De hoofdstukken beginnen met een gedicht en vaak een door hem zelf gekleurde tekst. waarna een aantal spreuk-achtige passages volgen.

De boeddhistische spiritualiteit ligt er niet dik bovenop, het gaat Sunim er vooral om dat hij iedereen meeneemt. De attentie voor het eigen innerlijk zorgt ervoor dat je oog krijgt voor de zorgen van de ander. De vele kleurrijke illustraties van Lisk Feng maken dit boek aangenaam; de in warme kleuren afgebeelde voorstellingen zetten aan tot nadenken over het verhaal erachter. De steekwoorden voor dit boek zijn dan ook; Mooi, warm, menselijk, zelfreflectie en voor iedereen.

Bestel dit boek nu voor € 15,99

Mindgym, sportschool voor je geest – in 12 weken meer focus, rust en energie

Mindfulness boekAuteur: Wouter de Jong is een veelgevraagd spreker, trainer en consultant. Hij studeerde af in Nederlands recht en aansluitend volgde hij een opleiding aan de Amsterdamse toneelschool, waarna hij werkte als acteur (onder andere GTST en Villa Achterwerk). Hij volgde meerdere opleidingen tot compassie- en mindfulness trainer, onder andere aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

De ondertitel van het boek geeft het doel goed weer: ‘in 12 weken meer focus, rust én energie’. Een nuttig, fijner leven kan alleen behaald worden door mensen met een geestelijke gezondheid. Het boek is bedoeld als een handleiding. Verspreidt over twaalf weken wil Wouter in een gelijk aantal hoofdstukken de lezer mentaal trainen.

De twaalf hoofdstukken zijn op soortgelijke wijze opgebouwd. Iedere week start met een ‘warming-up’, een theoretisch gedeelte, gevolgd door een concrete training, om af te sluiten met een ‘cooling down’. Tussendoor krijgt de lezer nuttige tips, voorbeelden, aanwijzingen en bedenkingen, gekoppeld aan inspirerende citaten.

De lezer kiest het niveau van dagelijkse oefening, van ‘licht’ tot intensief waarbij een gratis te downloaden audiotrack zorgt voor de begeleiding. Zelfhulpboek voor mentale training met als doel een gezonde en gelukkige geest.

Bestel dit boek nu voor € 19,99

Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt – rust vinden in een drukke wereld

Mindfulness boekAuteur: Haemin Sunim is een boeddhistische monnik, geboren in Zuid-Korea, die voor zijn studie naar Amerika verhuisde en daar studeerde. Hij doceert Boeddhisme aan Hampshire College en woont afwisselend in New York en Seoul. Inmiddels is hij uitgegroeid tot een van de meest invloedrijke boeddhistische leermeesters van dit moment.

Dit boek kan het best worden omschreven als; een hartverwarmend positief boek. Dit boek is makkelijk leesbaar en zeker geschikt om te herlezen, want dit is typisch zo’n boek dat je niet in één keer uitleest. Het boek wordt opgesierd met kleurrijke illustraties waar je blij van wordt.

Dit inspirerende boek laat je anders kijken naar de wereld om je heen. Daardoor zet het je wereld op zijn kop omdat je met je neus op de feiten wordt gedrukt.

Ook is het een prachtig cadeau om te geven aan je naaste.

Bestel dit boek nu voor € 15,99

Voluit leven – Mindfulness of de kunst van het aanvaarden, nu als praktisch hulpboek

Mindfulness boekAuteur: Prof. dr. Ernst Bohlmeijer is psycholoog en als hoogleraar verbonden aan de Universiteit Twente. Hij is een van de eerste op het gebied van positieve psychologie in Nederland.

Het altijd proberen om psychische problemen zoals angsten of depressie te omzeilen kost veel energie. De zelfhulpmethode die de auteurs, psycholoog en psychotherapeut, in dit boek aanbieden, zijn gebaseerd op acceptatie van psychisch leed en op toename van psychologische flexibiliteit.

Uitgangspunt van de ACT (acceptance and commitment therapie) is de inzicht dat aanvaarding de weg vrijmaakt om met aandacht en vanuit eigen waarden te leven. Het zonder oordeel leren opmerken wat er in je omgaat en het vermogen bewust te zijn, mindfulness genoemd, spelen daarbij een sleutelrol.

Aan de hand van een groot aantal oefeningen en voorbeelden onderzoeken lezers eerst hoe ze met blokkades en onzekerheden omgaan. Vervolgens leren ze hun verzet tegen psychisch leed op te geven en tenslotte om te leven vanuit het hier en nu.

Het boek bevat enkele invuloefeningen en een cd met mindfulness-oefeningen. Het boek, bedoeld voor iedereen die het leven als onbevredigend ervaart of worstelt met psychisch leed, bevat bruikbaar en toegankelijk materiaal voor mensen die meer voldoening uit hun leven willen halen.

Bestel dit boek nu voor € 28,50

Stilzitten als een kikker + CD – mindfulness voor kinderen (5 -12 jaar) en ouders

Mindfulness boek voor kinderenAuteur: Eline Snel is gecertificeerd mindfulness trainer. Zij maakte een training voor kinderen van vijf tot twaalf jaar. Ook maakte Eline trainingen voor pubers/adolescenten en een training voor hun ouders. Haar boek ‘Stilzitten als een kikker’ is wereldwijd een bestseller met 600.000 verkochte exemplaren. In Nederland zijn er meer dan 40.000 exemplaren verkocht.

Dit boekje biedt makkelijke ontspanningsoefeningen aan zodat een druk kind de rust kan krijgen die het nodig heeft. De oefeningen hebben namen die tot de verbeelding spreken. ‘Ik kom van Mars’ is een oefening waarbij kinderen moeten doen alsof ze van een andere planeet komen. Ze krijgen een voorwerp in hun handen dat ze met alle zintuigen moeten omschrijven. Het belangrijkst is dat er geen oordeel uitgesproken wordt, het gaat om de feitelijke ervaring. Met deze oefening wordt de aandacht getrokken in wat er nu gebeurt.

De mindfulness trainster slaat met haar boekje de spijker op zijn kop. Het is tijd dat kinderen de tijd krijgen om tot zichzelf te komen. En het mooie is, ook volwassenen zullen uit het boek inzichten halen die ze in hun eigen drukke leven kunnen toepassen.

Bestel dit boek nu voor € 18,50

Nog meer mindfulness?

Wanneer je na het lezen van één van de mindfulness boeken aan de slag wil gaan, om meer in het nu te gaan leven, is wellicht de online cursus Mindfulness voor het dagelijks leven van Rolf ook iets voor je.
Niets geen groepslessen, geen locatie waar je heen hoeft, gewoon in je vertrouwde omgeving op jouw tempo mindfulness leren, d.m.v. video- en audiomateriaal.

Twijfel je of mindfulness jou kan helpen? Hou dan zeker mijn blog in de gaten. Mindfulness kan bij veel dingen worden toegepast. Hierover vertel ik je volgende keer meer. En uiteraard heb ik ook dan weer een gratis mindfulness tip voor je.

Wilt u meer weten over 'Mindfulness voor het dagelijkse leven'?

Al meer dan 1749 mensen zijn u voor gegaan.

Doe mee met de conversatie

2 reacties

 1. Hallo Mijn dochter is 8 jaar en zit in groep 5 ze is een van de jongste leerlingen in de klasen dat vind ze al niet leuk. Zodra ze huiswerk krijgen schiet mn dochter in de stress en vooral als ze redactiesommen krijgt daar heeft ze het moeilijk mee. Tijdje geleden moesten ze en huiswerk en een proefwerk leren en nog een boekbespreking maken mijn dochter was helemaal over de toeren .huilen wou niet naar school allemaal negatief.ik kan t toch niet ik vind t niet leuk het is me teveel.ik ben ook naar je juf geweest met dit probleem.of ik serius genomen werd weet ik niet.maar mijn dochter heeft zeker stress bij t leren.helaas school moet leuk zijn toch?

  1. Goedemorgen Frida,

   Wat vervelend voor je dochter en jou. Maar ik weet dat je dochter niet de enigste is met dit probleem.
   Er wordt steeds meer gewenst van onze kinderen en niet ieder kind is hier in even ver, zeker jonge leerlingen lopen vaker tegen dit probleem aan. ‘
   Goed dat je het bespreekbaar hebt gemaakt bij de leerkracht. Ook voor kinderen valt met Mindfulness veel te winnen op dit gebied. Heb je deze blog al gelezen: https://www.geenstressinfo.nl/mindfulness-kinderen-oefeningen/ ?
   Groetjes, Mariska

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang GRATIS ons e-book met 21 mindfulness oefeningen

Met deze oefeningen ga jij je stress, angst en somberheidsklachten verminderen