Angst voor het coronavirus

Ontvang GRATIS ons e-book met 21 mindfulness oefeningen

Met deze oefeningen ga jij je stress, angst en somberheidsklachten verminderen
Minder stress
Share on facebook
Delen
Share on twitter
Tweeten
Share on pinterest
Pinnen

Angst voor het coronavirus

De meeste van ons voelen stress en angst voor het nieuwe coronavirus. Deze stress en angst kunnen ervoor zorgen dat we in paniek raken, door al het nieuws wat we tot ons nemen. Hierdoor kunnen kunnen we terugvallen in onze oude gewoonten, zoals te veel eten of ongezond eten.

Maar er zijn twee dingen die ons kunnen helpen om ons ​​gevoel van rust terug te krijgen en alles in perspectief te zien. Deze twee dingen zijn opmerkzaamheid en compassie. Naast het helpen van je medemensen bij het omgaan met hun stress en angst over de corona pandemie, zijn opmerkzaamheid en zelfcompassie dit in het bijzonder voor mensen die in het verleden een trauma hebben meegemaakt, zoals voormalige slachtoffers van emotioneel, fysiek en seksueel misbruik die kunnen “geactiveerd” worden door deze huidige corona crisis.

Hoe helpt Mindfulness bij coronavirus angst?

Mindfulness geeft ons de kans om onaangename gedachten en gevoelens op een rustige manier te aanvaarden. Bij uitstek is het voor de meesten van ons een gezondere manier om met zowel de stress als de angst rond de coronavirus pandemie om te gaan. Mindfulness biedt een manier om ons te richten op onze angst en angst, zodat we er niet door overweldigd raken.

Coronavirus angst

Mindfulness houdt in de eerste plaats in dat je in het heden bent. Er wordt gezegd dat het huidige moment alles is wat we hebben. Het verleden is al voorgekomen en de toekomst moet nog komen. We kunnen zo verloren raken in onze angst voor morgen dat we het heden missen.

Naast het leren aandacht te besteden in het huidige moment, moeten we leren hoe we dat moeten doen zonder waardebepaling of oordeel. We moeten ons bewuste bewustzijn gebruiken en onze aandacht richten op waarnemen en alleen waarnemen. Mindfulness houdt dus in dat je waarneemt wat er in ons bewustzijn gebeurt zoals het is – hier en nu.

Mindfulness is daarom goed in te zetten bij het herkennen van reacties in je lichaam. Zo merk je dat fysieke klachten een reactie zijn op de angst en niet de angst op zich. Je kunt hierdoor de reacties tegengaan. Maar hoe dan?

coronavirus

Oefening: Opmerken

Je kunt het niet verkeerd doen, dus maak je geen zorgen. De hele oefening duurt slechts vijf minuten, maar zorg ervoor dat u zich op een rustige plek zonder afleiding bevindt (leg uw mobiele telefoon weg, tv en radio uit).

 • Ga comfortabel zitten en sluit je ogen. Haal een paar keer diep adem en begin op te merken hoe het voelt om in je lichaam te zijn. Wees je gewoon bewust van de fysieke sensaties in je lichaam terwijl ze komen en gaan.
 • Je hoeft niet op een bepaalde sensatie te letten, maar als je een gevoel of sensatie opmerkt, voel het dan gewoon en laat het los. Misschien voel je een warmte in je handen of een strak gevoel in je schouders. Als het een aangenaam gevoel is, voel het dan en laat het los. Als het onaangenaam is, voel het dan ook en laat het los. Merk gewoon op welke gevoelens of sensaties zich voordoen. Neem je tijd.
 • Open na ongeveer vijf minuten voorzichtig je ogen. Je merkt misschien wel of niet dat je meer in het heden bent of meer verbonden bent met je lichaam. Het doel van deze beginnende oefening is om je te helpen vertrouwd te raken met de beoefening van opmerkzaamheid.

Mindfulness en zelfcompassie in de praktijk brengen

Zowel aandacht als zelfcompassie hebben bewezen dat ze ons helpen stress en angst te verminderen. Laten we deze toepassen op onze huidige angst-, angst- en stressreacties op het coronavirus.

stop coronavirus

Trek de grens tussen alertheid en paniek 

Wanneer we gestrest of angstig zijn, gaan onze hersenen offline en gaan we in de overlevingsmodus. Informatie blijft niet hangen omdat we bezig zijn weg te lopen voor het gevaar. Pas als onze hersenen veiligheid waarnemen, komt ons denkende deel van de hersenen (prefrontale cortex) weer online. Dan kunnen we rationeel plannen voor de toekomst. Als we bijvoorbeeld thuis zijn en rustig een boodschappenlijstje schrijven, helpt onze prefrontale cortex ons om een ​​redelijke lijst te maken. Maar als we bij de supermarkt komen en iedereen in paniek zien rondrennen, doen we plotseling mee. De wetenschappelijke term hiervoor is ‘sociale besmetting’, wat in feite de verspreiding van emotie van persoon tot persoon is.

Dus wat doen we met dit fenomeen? Het is een goede eerste stap om te merken dat we in paniek raken. Net zoals je je voet van het gas haalt wanneer je auto te hard gaat, helpt mindfulness ons om onszelf te aarden in het huidige moment, wat onze geest helpt stoppen met het wegrennen naar de toekomst met zorgen of rampen denken. Aarding is een krachtige maar toch eenvoudige aanpak om u te helpen bij het omgaan en met het loskomen van angst, angst en pijn. Het doel is om de aandacht af te leiden van negatieve gevoelens naar de buitenwereld. Aarding is bijzonder krachtig, omdat het kan worden toegepast op elke situatie en kan altijd en overal toegepast worden, door jezelf te zijn, zonder dat iemand het merkt.

Basisoefening voor aarding

 • Zoek een rustige plek waar u niet wordt gestoord of afgeleid.
 • Ga zitten in een stoel of op de bank. Leg je voeten plat op de grond. Doe je schoenen uit.
 • Haal met je ogen open een paar keer diep adem. Richt je aandacht weer op het voelen van de grond onder je voeten. Blijf ademen en voel je voeten tijdens de oefening plat op de grond.
 • Terwijl je doorgaat met ademen, kijk je de kamer rond. Let tijdens het langzaam scannen van de kamer op de kleuren, vormen en texturen van de objecten in de kamer. Als je wilt, scan je je ogen door de kamer en beweeg je je nek zodat je een breder zicht kunt zien.
 • Breng je aandacht weer terug naar het voelen van de grond onder je voeten terwijl je blijft ademen en de verschillende kleuren, texturen en vormen van de objecten in de kamer opmerken.

Deze aardingsoefening heeft verschillende doelen:

 • Het brengt je bewustzijn terug naar je lichaam, wat op zijn beurt kan voorkomen dat je in paniek raakt, wordt geactiveerd of je aandacht voor je omgeving verliest.
 • Het brengt je terug naar het heden, naar het hier en nu.
 • Door je aandacht bewust buiten jezelf te richten door visueel betrokken te zijn bij de wereld, doorbreek je de paniek spiraal en laat je die gevoelens en gedachten verdwijnen.

review cursus mindfulness voor het dagelijkse leven

Online mindfulness training

Heeft bovenstaande jou een beter gevoel gegeven hoe je je angst voor het coronavirus kan bestrijden? Ik kan me helemaal voorstellen, dat je dit gevoel wil vasthouden. En dat je weer de baas wil zijn over jouw lichaam. Dan kan de online cursus van Rolf je heel goed helpen. Want deze mindfulness cursus helpt ook bij angst. En dat is wat je wil toch? Van die vervelende corona angst af! De complete cursus wordt aangeboden voor een totaalbedrag van € 188,- maar via deze kortingspagina betaal je slechts € 47,-.

Mocht je de cursus gaan volgen, plaats dan gerust eens een reactie hieronder met je ervaring. Ik ben benieuwd!

Wilt u meer weten over 'Mindfulness voor het dagelijkse leven'?

Al meer dan 1749 mensen zijn u voor gegaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang GRATIS ons e-book met 21 mindfulness oefeningen

Met deze oefeningen ga jij je stress, angst en somberheidsklachten verminderen